Ultralyd

Ultralydundersøkelse er en type undersøkelse der en benytter seg av lydbølger. Lydbølgene sendes gjennom hudens overflate og forplanter seg gjennom kroppens vev. De kommer tilbake til ultralydapparatet og lager så et bilde på skjermen.

Ultralyd ved gynekologisk undersøkelse:
Ultralyd brukes hos gynekologen for å sjekke eventuelle sykdommer i livmor eller eggstokker, som for eksempel cyster, polypper eller muskelknuter. Dersom det mistenkes kreft i bekken organene er ultralyd undersøkelse et svært nyttig verktøy.
Vi utfører rutinemessig ultralydundersøkelse ved alle gynekologiske undersøkelser, som regel benyttes da vaginal/indre ultralyd. Dette er vanligvis en helt smertefri undersøkelse.

Ultralyd ved svangerskapskontroller: Ultralyd er et svært nyttig supplement til den vanlige svangerskapskontrollen, der man ved hjelp av 2D eller 3D ultralyd kan se fosteret og vurdere blant annet svangerskapslengden, hjerteaksjonen og at fosteret vokser normalt og har det bra.
Fram til uke 10-12 benyttes vanligvis vaginal/indre ultralyd for å få en så nær og god framstilling som mulig av fosteret. Etter 12 uke benyttes rutinemessig abdominal/ ultralyd utenpå magen. Uke 6 er tidligste tidspunkt for å se fosteret og hjerteaksjon. Mange ønsker også en ultralyd rundt uke 12 for å se utviklingen av fosteret.
De beste 3D bildene av fosteret får man vanligvis mellom uke 25-30, men dette er avhengig av at fosteret ligger i en posisjon som lar seg avbilde og at det fostervann foran ansiktet. Dersom barnet ligger med en hånd eller navlesnor foran ansiktet vil det være vanskelig å få framstilt et godt bilde av ansiktet.