Blødningsforstyrrelser

Endringer i blødnings mønster kan skje hos kvinner i hele den fruktbare (fertile) perioden, men opptrer spesielt hyppig frem mot menopausen – dvs de siste årene før menstruasjonen opphører.

Blødningsforstyrrelser kan ha en rekke ulike årsaker, og det er derfor viktig å foreta en presis utredning og sette i verk riktig behandling. Den vanligste årsaken til uregelmessige blødninger er ubalanse i hormonene som styrer blødningene og som kan skje dersom eggløsningen ikke kommer regelmessig, dette er vanlig hos unge jenter i den første tiden etter menstruasjonen har begynt og tyder på at samspillet mellom hormoner som styrer eggløsningen enda er «umodent», som regel reguleres dette spontant i løpet av de første årene. Uregelmessige eggløsninger er også vanlig hos kvinner som nærmere seg overgangsalderen og dette gir et likende bilde med både uregelmessige og ofte kraftige blødninger. Andre årsaker til blødningsforstyrrelser som kan avdekkes ved en gynekologisk undersøkelse og ultralyd er muskelknuter i livmoren, polypper i livmorslimhinnen og forstadier til eller allerede utviklet kreft i livmor, livmorhals og eggstokker.

Kvinner som er i menopause (hadde siste menstruasjon for > 1 år siden) og opplever blødning fra underlivet skal alltid sjekkes for underlivskreft.